Kolorowe cukinie

Pyszne i bardzo efektowne – śmiało można podać gościom!

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 3 porcji

Składniki

  • 3 duże okrągłe cukinie
  • duża cebula
  • garść tymianku i oregano
  • olej
  • 1/2 szkl. ugotowanego ryżu
  • pomidor
  • po 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • opcjonalnie – pokruszony ser feta

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik (180 st. C). Z cukinii odetnij górę, tak by powstały czapeczki. Wydąż miąższ i pokrój.   

Reklama


2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju.  Zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj miąższ cukinii, pokrojone papryki, pomidor i dopraw solą, pieprzem, ziołami, papryką i posiekanym czosnkiem. Krótko podduś razem, mieszając. Następnie wymieszaj z ryżem (oraz ew. serem feta) i nałóż do lekko osolonych cukinii. 

3. Cukinie umieść w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, dolej 2 łyżki wody. Piecz ok. 10 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje