Kolorowe cukinie
Pyszne i bardzo efektowne – śmiało można podać gościom!

Składniki
- 3 duże okrągłe cukinie
- duża cebula
- garść tymianku i oregano
- olej
- 1/2 szkl. ugotowanego ryżu
- pomidor
- po 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka
- opcjonalnie – pokruszony ser feta
3 porcji
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik (180 st. C). Z cukinii odetnij górę, tak by powstały czapeczki. Wydąż miąższ i pokrój.
2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj miąższ cukinii, pokrojone papryki, pomidor i dopraw solą, pieprzem, ziołami, papryką i posiekanym czosnkiem. Krótko podduś razem, mieszając. Następnie wymieszaj z ryżem (oraz ew. serem feta) i nałóż do lekko osolonych cukinii.
3. Cukinie umieść w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, dolej 2 łyżki wody. Piecz ok. 10 minut.