Kolorowe, jarzynowe kotleciki

Świetny sposób na podanie dziecku porcji warzyw.

Kotleciki warzywne - propozycja nie tylko dla wegetarian
Kotleciki warzywne - propozycja nie tylko dla wegetarian 123RF/PICSEL

Składniki:

●małe brokułowe "drzewko"

●6 ziemniaków

●2 marchewki

●2 jajka

●100 g startego żółtego sera

●2 łyżki mąki

●posiekana natka pietruszki

●sól, pieprz, kumin, słodka papryka

●bułka tarta

●olej do smażenia

●zielenina i warzywa do ozdoby, np. papryka

Przygotowanie:

1. Ugotuj ziemniaki - najlepiej w mundurkach - oraz pozostałe warzywa (możesz też ugotować wszystkie razem na parze). Ostudź, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z mąką. Dodaj jajka i ser, starannie wymieszaj.

2. Do masy dodaj posiekaną pietruszkę i przyprawy. Uformuj kotleciki, opanieruj w bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoto.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas