Kolorowe kanapeczki
Pomysł na lekką kolację.
Składniki:
- 8 kromek żytniej lub pszennej bagietki
- 4 pomidory
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 10 dag sera gorgonzola
- pół cebuli
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Pomidory sparz wrzątkiem, zanurz na chwilę w zimnej wodzie i zdejmij skórkę. Pokrój w kostkę. Możesz z nich usunąć pestki, ale niekoniecznie. Bazylię umyj, posiekaj większe liście, mniejsze zostaw w całości. Cebulę i ser pokrój w drobną kostkę. Bagietkę pokrój w kromki o grubości centymetra.
2. Do misy włóż pomidory, bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, ser, cebulę, sól i pieprz. Całość polej oliwą z oliwek i delikatnie wymieszaj. Gotową mieszankę układaj na kromkach pieczywa.