Kolorowe kanapki
Jeśli brak Ci pomysłów na codzienne kanapki, koniecznie wypróbuj tych z super dodatkami w postaci kolorowych warzyw i owoców. Dzięki nim śniadania i kolacje nabiorą zdrowych rumieńców pełnych witamin. Wystarczy wykorzystać zasoby swojej kuchni i przygotować pomysłowe kromki o zaskakującym smaku, które dodadzą Ci energii każdego dnia.
Z pastą z buraka i ciecierzycy
Sposób przygotowania
Ciecierzycę namaczamy przez noc i gotujemy na drugi dzień. Buraka zawijamy w folię aluminiową, pieczemy do miękkości w temperaturze 200 st. C i obieramy ze skórki. Ciecierzycę miksujemy z burakiem, oliwą i czosnkiem na gładką pastę, doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny do smaku. Kanapki smarujemy przygotowaną pastą z buraka i ciecierzycy. Następnie na każdej z nich kładziemy pokrojone w małe kwadraty i plastry polędwicy wędzonej z kurczaka i pokruszony biały ser. Na koniec dekorujemy kanapkę pietruszką oraz doprawiamy pieprzem i solą.
Kanapki po włosku
Sposób przygotowania
Przygotowania zaczynamy od posmarowania dwóch połówek bułek cienką warstwą masła. Kanapki układamy na talerzu, a na nich liście sałaty, warstwę pokrojonej w plasterki mozzarelli, sera żółtego, pomidorów, bazylii i szynki z indyka. Lekko solimy i pieprzymy do smaku.
W greckim stylu
Sposób przygotowania
Bułkę paryską przekrajamy na połówki, a każdy kawałek skrapiamy oliwą z oliwek. Warzywa myjemy, a następnie pozostawiamy, by się osuszyły. Kroimy paprykę i ser w paski, a cebulę w pióra. Następnie przekrajamy ogórki i oliwki wzdłuż. Układamy piętrowo sałatę, szynkę wędzoną wieprzoweąl, następnie ser i pozostałe składniki. Dekorujemy bułkę bazylią io zamykamy drugą połówką bułki.