Reklama

Reklama

Kolorowe kanapki

Jeśli brak Ci pomysłów na codzienne kanapki, koniecznie wypróbuj tych z super dodatkami w postaci kolorowych warzyw i owoców. Dzięki nim śniadania i kolacje nabiorą zdrowych rumieńców pełnych witamin. Wystarczy wykorzystać zasoby swojej kuchni i przygotować pomysłowe kromki o zaskakującym smaku, które dodadzą Ci energii każdego dnia.

Z pastą z buraka i ciecierzycy

Składniki

  • 2 kromki ciemnego pieczywa
  • kilka plasterków polędwicy wędzonej z kurczaka np. firmy Konspol
  • pół kostki białego sera
  • pęk natki pietruszki
  • ½ szklanki ciecierzycy
  • 1 burak
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ciecierzycę namaczamy przez noc i gotujemy na drugi dzień. Buraka zawijamy w folię aluminiową, pieczemy do miękkości w temperaturze 200 st. C i obieramy ze skórki. Ciecierzycę miksujemy z burakiem, oliwą i czosnkiem na gładką pastę, doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny do smaku. Kanapki smarujemy przygotowaną pastą z buraka i ciecierzycy. Następnie na każdej z nich kładziemy pokrojone w małe kwadraty i plastry polędwicy wędzonej z kurczaka i pokruszony biały ser. Na koniec dekorujemy kanapkę pietruszką oraz doprawiamy pieprzem i solą.


Reklama

Kanapki po włosku

Składniki

  • 1 bułka pszenna
  • solone masło ziołowe
  • 4 plasterki pomidora
  • kilka listków sałaty rzymskiej
  • • 5 listków bazylii
  • pół kulki mozzarelli
  • kilka plasterków żółtego sera
  • szynka z indyka np. Konspol
  • przyprawy do samku: sól i pieprz

Sposób przygotowania

Przygotowania zaczynamy od posmarowania dwóch połówek bułek cienką warstwą masła. Kanapki układamy na talerzu, a na nich liście sałaty, warstwę pokrojonej w plasterki mozzarelli, sera żółtego, pomidorów, bazylii i szynki z indyka. Lekko solimy i pieprzymy do smaku. 


W greckim stylu

Składniki

  • bułka paryska
  • oliwa z oliwek
  • czarne oliwki
  • mała, czerwona cebula
  • żółta papryka
  • czerwona papryka
  • ser typu feta
  • szynka wędzona wieprzowa np. Znakomita marki Konspol
  • zielony ogórek
  • listki bazylii
  • sałata

Sposób przygotowania

Bułkę paryską przekrajamy na połówki, a każdy kawałek skrapiamy oliwą z oliwek. Warzywa myjemy, a  następnie pozostawiamy, by się osuszyły. Kroimy paprykę i ser w paski, a cebulę w pióra. Następnie przekrajamy ogórki i oliwki wzdłuż. Układamy piętrowo sałatę, szynkę wędzoną wieprzoweąl, następnie ser i pozostałe składniki. Dekorujemy bułkę bazylią io zamykamy drugą połówką bułki.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje