Kolorowe kanapki
Jeśli brak Ci pomysłów na codzienne kanapki, koniecznie wypróbuj tych z super dodatkami w postaci kolorowych warzyw i owoców. Dzięki nim śniadania i kolacje nabiorą zdrowych rumieńców pełnych witamin. Wystarczy wykorzystać zasoby swojej kuchni i przygotować pomysłowe kromki o zaskakującym smaku, które dodadzą Ci energii każdego dnia.

Z pastą z buraka i ciecierzycy
Składniki
- 2 kromki ciemnego pieczywa
- kilka plasterków polędwicy wędzonej z kurczaka np. firmy Konspol
- pół kostki białego sera
- pęk natki pietruszki
- ½ szklanki ciecierzycy
- 1 burak
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- przyprawy: sól i pieprz
Sposób przygotowania
Ciecierzycę namaczamy przez noc i gotujemy na drugi dzień. Buraka zawijamy w folię aluminiową, pieczemy do miękkości w temperaturze 200 st. C i obieramy ze skórki. Ciecierzycę miksujemy z burakiem, oliwą i czosnkiem na gładką pastę, doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny do smaku. Kanapki smarujemy przygotowaną pastą z buraka i ciecierzycy. Następnie na każdej z nich kładziemy pokrojone w małe kwadraty i plastry polędwicy wędzonej z kurczaka i pokruszony biały ser. Na koniec dekorujemy kanapkę pietruszką oraz doprawiamy pieprzem i solą.

Kanapki po włosku
Składniki
- 1 bułka pszenna
- solone masło ziołowe
- 4 plasterki pomidora
- kilka listków sałaty rzymskiej
- • 5 listków bazylii
- pół kulki mozzarelli
- kilka plasterków żółtego sera
- szynka z indyka np. Konspol
- przyprawy do samku: sól i pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowania zaczynamy od posmarowania dwóch połówek bułek cienką warstwą masła. Kanapki układamy na talerzu, a na nich liście sałaty, warstwę pokrojonej w plasterki mozzarelli, sera żółtego, pomidorów, bazylii i szynki z indyka. Lekko solimy i pieprzymy do smaku.

W greckim stylu
Składniki
- bułka paryska
- oliwa z oliwek
- czarne oliwki
- mała, czerwona cebula
- żółta papryka
- czerwona papryka
- ser typu feta
- szynka wędzona wieprzowa np. Znakomita marki Konspol
- zielony ogórek
- listki bazylii
- sałata
Sposób przygotowania
Bułkę paryską przekrajamy na połówki, a każdy kawałek skrapiamy oliwą z oliwek. Warzywa myjemy, a następnie pozostawiamy, by się osuszyły. Kroimy paprykę i ser w paski, a cebulę w pióra. Następnie przekrajamy ogórki i oliwki wzdłuż. Układamy piętrowo sałatę, szynkę wędzoną wieprzoweąl, następnie ser i pozostałe składniki. Dekorujemy bułkę bazylią io zamykamy drugą połówką bułki.