Kolorowe lizaki - bombeczki
Czas: około 50 minut; porcja – 220 kcal.
1. Biszkopty włóż do woreczka foliowego, zawiąż. Rozwałkuj wałkiem do ciasta tak, by powstały drobne okruszki. Przesyp je do miski.
2. Do pokruszonych biszkoptów dodaj miękkie masło oraz cukier puder. Wsyp wiórki kokosowe. Starannie zagnieć gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj 1-2 łyżki kremówki.
3. Masę odłóż do lodówki, aby się dobrze schłodziła. Masę marcepanową podziel na kilka części. Jedną część pozostaw białą, inne zagnieć z kolorowymi barwnikami spożywczymi. Rozwałkuj.
4. Ze schłodzonej masy biszkoptowej formuj w dłoniach małe bombki. Owijaj je masą marcepanową, a potem nadziewaj na patyczki do szaszłyków (jak lizaki). Ustaw bombki w wypełnionej cukrem szklance. Dekoruj według uznania lukrowymi pisakami i cukrowymi ozdobami.
Zanim zabierzesz się za szykowanie świątecznych łakoci, poszukaj w sklepie słodkich dekoracji. Oprócz zwykłych pisaków lukrowych w sprzedaży są również pisaki z brokatowym lukrem, kolorowe posypki, cukrowe perełki, gwiazdeczki itp.