Kolorowe pasty kanapkowe
Chcesz urozmaicić codzienne śniadania? Zamiast kanapek z szynką i serem podaj kromki posmarowane warzywnymi pastami. Są pyszne, niedrogie i łatwo można w nich przemycić sporą porcję witamin potrzebnych nam na cały dzień.
1. Krem paprykowy: Upiecz 3 czerwone papryki. Kiedy na skórce pojawią się brązowe plamki, przełóż strąki do foliowej torebki. Szczelnie zamknij i wystudź. Ugotuj 2 ziemniaki. Strąki papryki obierz ze skórki i oczyść z pestek. Zmiksuj z ciepłymi ziemniakami. Krem paprykowy przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
2. Groszkowy twarożek: Ugotuj do miękkości 30-40 dag zielonego groszku. Potem go odcedź i wystudź. Dodaj 20 dag twarożku kanapkowego. Całość zmiksuj na gładko. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz roztartym ząbkiem czosnku. Jeśli wolisz, zamiast czosnku dodaj posiekaną miętę albo zmielone migdały i bazylię.
3. Hummus z buraczkami: Umyj i upiecz 2 małe buraczki. Potem je przestudź, obierz i drobno pokrój. Na łyżce rozgrzanej oliwy podsmaż ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodaj buracz- -ki. Smaż razem 2-3 minuty. Przestudź. Do warzyw dołóż szklankę osączonej ciecierzycy z puszki. Całość zmiksuj na gładko. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.