Kolorowe pianki

Nie masz pomysły na deser? Wykorzystaj nas przepis. Kolorowe pianki zachwycą domowników i wyglądem, i smakiem!

Smakują wspaniale!
Smakują wspaniale!123RF/PICSEL

Mleko skondensowane włóż na kilka godzin do lodówki lub na 10-15 mi-nut do zamrażarki (musi być mocno schłodzone). Galaretkę cytrynową, wiśniową i morelową rozpuść w osobnych miseczkach, każdą w 1/2 szklanki wrzącej wody. Odstaw, by wystygły. Galaretkę malinową wsyp do miski, wlej 400 ml wrzącej wody, mieszaj tak długo, aż się rozpuści.

Foremki lub miseczki posmaruj masłem (jeśli używasz foremek silikonowych nie musisz ich smarować).1 szklankę mleka skondensowanego wlej do wysokiego naczynia. Ubij mikserem przez 2-3 minuty, aż powstanie piana. Dodaj schłodzoną, ale wciąż płynną galaretkę cytrynową, zmiksuj. Wlej do foremek, wstaw do lodówki, by masa stężała.

Drugą szklankę mleka ubij mikserem przez kilka minut na pianę. Wlej galaretkę wiśniową, zmiksuj. Przelej do foremek na stężałą piankę cytrynową, schłodź. Ostatnią szklankę mleka również ubij mikserem na pianę. Dodaj galaretkę morelową i jeszcze chwilę miksuj. Wylej na stężałą piankę wiśniową, wstaw do lodówki.

Gdy ostatnia masa dobrze stężeje wylej na nią galaretkę malinową. Foremki wstaw do lodówki na kilka godzin. 

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas