Kolorowe risotto
Proste i smaczne danie.

Składniki na 6 porcji:
- 30 dag ryżu, - 6 suszonych pomidorów w oliwie, - 20 dag szynki, - 10 dag mrożonego groszku, - 1 cebula, - 2 papryki, - 7 nitek szafranu (ew. kurkuma), - 30 ml białego wina, - 3,5 szkl. bulionu warzywnego, - 40 dag żółtego sera, - 2 łyżki oliwy, - 1 łyżka masła, - pół pęczka posiekanej natki
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz, posiekaj. Papryki przetnij wzdłuż, oczyść z pestek. Strąki opłucz i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Warzywa krótko podsmaż. Wsyp ryż i szarfan (ew. kurkumę), mieszając smaż minutę. 2. Do ryżu wlej wino, wymieszaj, poczekaj, aż wyparuje. Na patelnię z ryżem porcjami wlewaj bulion. Szynkę oraz pomidory potnij w słupki i razem z groszkiem wrzuć na patelnię. Gotuj do miękkości. 3. Tuż przed końcem gotowania, wprost na patelnię grubo zetrzyj ser. Risotto wymieszaj z posiekaną natką. Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pierzem. Gotową potrawę przełóż na ogrzane talerze. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Porcja zawiera: 565 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!