Kolorowe świderki z krewetkami, limonką i kolendrą
Makaron gotujemy według zaleceń producenta twardość al dente 8 minut, normale 10 minut.
Składniki na 4 porcje:
- 400 g makaronu np. Lubella Świderki Tricolore nr 15
- 200 g obranych surowych krewetek
- 3 ząbki czosnku
- 2 limonki
- 50 g masła
- mały kawałek imbiru
- olej
- sól, pieprz
- natka kolendry
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według zaleceń producenta twardość al dente 8 minut, normale 10 minut.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego krewetki, dodajemy posiekany imbir, czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem.
3. Następnie wyciskamy na krewetki sok z 1 limonki i masło - sos do dania jest już gotowy. Obtaczamy w nim przygotowany wcześniej makaron i przekładamy na talerze.
4. Potrawę posypujemy kolendrą i dodajemy ćwiartki limonki.
Czas przygotowania: 20 minut