Kolorowy, błyskawiczny kuskus
Idealne do podania na lekkostrawny obiad.
1. Kaszę kuskus wsyp do miski, zalej 2 szklankami gorącej wody (możesz też użyć bulionu). Lekko posól, wymieszaj, nakryj talerzem i zostaw na ok. 15 minut.
2. W tym czasie posiekaj natkę pietruszki. Granat przetnij i delikatnie wyjmij pestki. Krótko namocz żurawinę, po czym odsącz na sitku. Kalafior umyj, sparz i zetrzyj drobno jego kwiatki. Pistacje lekko posiekaj.
3. Dodaj wszystko wraz z orzeszkami piniowymi do kaszy kuskus (możesz odłożyć tylko część pesteczek granatu i natki do posypania). Dopraw papryką, kminem, cynamonem i ew. jeszcze solą, wlej oliwę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Jeśli odłożyłaś pesteczki granatu oraz natkę, posyp kuskus i od razu podaj.
Do kuskusu możesz dodać też pokrojoną w kostkę paprykę lub pomidory. Będzie jeszcze pyszniejszy!