Kolorowy, błyskawiczny kuskus
Idealne do podania na lekkostrawny obiad.

Składniki
- 2 szklanki kaszy kuskus
- pół kalafiorowego drzewka
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki obranych pistacji
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- ziarenka z jednego granatu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- po szczypcie mielonego kminu, słodkiej papryki, cynamonu
- sól do smaku
1. Kaszę kuskus wsyp do miski, zalej 2 szklankami gorącej wody (możesz też użyć bulionu). Lekko posól, wymieszaj, nakryj talerzem i zostaw na ok. 15 minut.
2. W tym czasie posiekaj natkę pietruszki. Granat przetnij i delikatnie wyjmij pestki. Krótko namocz żurawinę, po czym odsącz na sitku. Kalafior umyj, sparz i zetrzyj drobno jego kwiatki. Pistacje lekko posiekaj.
3. Dodaj wszystko wraz z orzeszkami piniowymi do kaszy kuskus (możesz odłożyć tylko część pesteczek granatu i natki do posypania). Dopraw papryką, kminem, cynamonem i ew. jeszcze solą, wlej oliwę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Jeśli odłożyłaś pesteczki granatu oraz natkę, posyp kuskus i od razu podaj.
Do kuskusu możesz dodać też pokrojoną w kostkę paprykę lub pomidory. Będzie jeszcze pyszniejszy!