Reklama

Reklama

Kolorowy talerz świątecznych jajek

Tak podane jajka będą ozdobą wielkanocnego stołu. Jakby tego było mało - każde smakuje inaczej. Gwarantujemy, że znikną w mgnieniu oka!

Czas przyrządzenia: ok. 30 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • 15 dag bryndzy
  • oliwki
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki żurawiny ze słoika
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • szczypta szafranu

Sposób przygotowania:

1. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Wyjmij, schłodź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek i przekrój na połówki. Wyjmij żółtka. Umieść w misce.

Reklama

2. Przygotuj osobno trzy farsze do jajek. Na pierwszy farsz rozetrzyj starannie połowę bryndzy. Umyj i osusz, a następnie drobno posiekaj kilka gałązek szczypiorku. Poszatkuj 2-3 zielone oliwki. Razem z ziołami dodaj do bryndzy, wymieszaj z 5 żółtkami, dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

3. Na drugi farsz utrzyj czosnek ze szczyptą soli, połącz z czterema rozdrobnionymi żółtkami. Dodaj śmietanę, musztardę i szczyptę szafranu (lub kurkumy).

4. Ostatni farsz zrób z reszty bryndzy utartej z ostatnim żółtkiem i żurawiną, dopraw pieprzem. Przygotowanymi farszami napełniaj dekoracyjnie wydrążone połówki jajek (możesz przekładać je do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać na białka jak krem).

5. Jajka z farszami ułóż na półmisku. Schłodź danie w lodówce. Dowolnie udekoruj.

Dowiedz się więcej na temat: wielkanocne jaka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje