Kolorowy talerz świątecznych jajek
Tak podane jajka będą ozdobą wielkanocnego stołu. Jakby tego było mało - każde smakuje inaczej. Gwarantujemy, że znikną w mgnieniu oka!

Składniki
- 6 jajek
- 15 dag bryndzy
- oliwki
- kilka gałązek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki żurawiny ze słoika
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- szczypta szafranu
Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Wyjmij, schłodź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek i przekrój na połówki. Wyjmij żółtka. Umieść w misce.
2. Przygotuj osobno trzy farsze do jajek. Na pierwszy farsz rozetrzyj starannie połowę bryndzy. Umyj i osusz, a następnie drobno posiekaj kilka gałązek szczypiorku. Poszatkuj 2-3 zielone oliwki. Razem z ziołami dodaj do bryndzy, wymieszaj z 5 żółtkami, dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
3. Na drugi farsz utrzyj czosnek ze szczyptą soli, połącz z czterema rozdrobnionymi żółtkami. Dodaj śmietanę, musztardę i szczyptę szafranu (lub kurkumy).
4. Ostatni farsz zrób z reszty bryndzy utartej z ostatnim żółtkiem i żurawiną, dopraw pieprzem. Przygotowanymi farszami napełniaj dekoracyjnie wydrążone połówki jajek (możesz przekładać je do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać na białka jak krem).
5. Jajka z farszami ułóż na półmisku. Schłodź danie w lodówce. Dowolnie udekoruj.