Reklama

Reklama

Konfitura z cebuli i złotych owoców

Suszone owoce doskonale nadają się do letnich przetworów, które na długo pozwolą nam zachować lato w słoiku.

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 120 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) np. Bakalland
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kilka kropel soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Szczypta chilli

Sposób przygotowania

Cebulę koimy w drobną kostkę i smażymy pod przykryciem do momentu aż będzie miękka. Następnie dodajemy do niej świeży tymianek, złote owoce, ocet balsamiczny oraz chilli, sól i pieprz. Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem, aż połączą się w jedną całość, raz na jakiś czas mieszamy konfiturę. Gotową konfiturę skrapiamy sokiem z cytryny i wszystko jeszcze raz mieszamy, w zależności od upodobań możemy dodatkowo doprawić do smaku. Konfiturę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs lub serów, podawana na ciepło lub zimno. 

Reklama

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy