Konfitura z jabłek i dyni

Danie po staropolsku.

Jesień to najlepszy czas na przyrządzenie konfitur
Jesień to najlepszy czas na przyrządzenie konfitur 123RF/PICSEL

We wrześniu na dworach smażono rozmaite konfitury, także konfiturę z jabłek i dyni.

1. Dobrze wymyte i wytarte jabłka dojrzałe i kwaskowate obrać, pokrajać drobniutko, łupiny i ośrodki składać do osobnego garnka i użyć na galaretkę. Dynię pokroić na kawałki. Gdy wszystko będzie pokrajane, postawić je na mniejszym ogniu pod pokrywą, by sok puściły, wtedy odkryć, smażyć na większym ogniu, ciągle mieszając.

2. Rozgotowane jabłka i dynię przetrzeć przez durszlak, posłodzić do woli, smażyć, żeby trochę zgęstniały, wylać w naczynie. Na drugi dzień smażyć. Złożyć do kamiennego garnka, piec kwadrans. Trzymać w suchym miejscu.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas