Koper włoski (fenkuł) pod beszamelem
Wykwintny smak.
- 2 szt. kopru włoskiego,
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina,
- 1 łyżka masła,
- 1 płaska łyżka maki,
- 2 łyżki tartego żółtego sera,
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bulwy kopru włoskiego dokładnie umyć, przeciąć na pół. Zagotować szklankę osolonej wody, dodać wino i gotować koper ok. 10 min. Po tym czasie koper wyjąć. Rozpuścić masło w rondelku. Dodać mąkę i chwilę prażyć, wlać zasmażkę do wywaru, dodać śmietanę, zagotować, po zgęstnieniu, zdjąć z ognia. Do sosu dodać ser i dokładnie wymieszać, ewentualnie przyprawić. Koper położyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i zapiekać na złoty kolor w nagrzanym piekarniku nastawionym na funkcje grill.
Czas przygotowania 45 min.
Przepis na 2 osoby.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!