Kopiec kreta
Z marcepanowym kretem.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- Szczypta soli
- 3 opakowania cukry waniliowego
- 150 g + 3 łyżki cukru
- 4 jajka
- 275 g mąki
- Opakowanie proszku do pieczenia
- 15 g +2 łyżeczki kakao
- 7 łyżek mleka
- 200 g masy marcepanowej
- 50 g cukru pudru
- Barwnik spożywczy (czerwony)
- Słoik (720 ml) wiśni
- Opakowanie budyniu waniliowego
- 500 g śmietany
- 2 opakowania śmietan-fixu
Przygotowanie:
Czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli. Masło, sól, opakowanie cukru waniliowego i cukier utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao zmieszać i dodawać na przemian z mlekiem.
Ciasto umieścić w natłuszczonej i wysypanej mąką okrągłej formie i piec w 175 st. C przez ok.30 minut. Wyjąć i odstawić, aby ostygło w formie.
Na kreta: Marcepan wyrobić z cukrem pudrem. Kawałek marcepanu wielkości orzecha włoskiego wyrobić z czerwonym barwnikiem spożywczym. Pozostałą część - z kakao. Z brązowego marcepanu uformować tułów i głowę kreta. Z jasnego: nos i łapki.
Wiśnie osączyć na sicie, sok zachować.
Ściąć 1/3 ciasta i rozkruszyć. Pozostały spód ciasta ułożyć na paterze.
Sok spod wiśni uzupełnić wodą, tak aby mieć 500 ml płynu, zagotować. Budyń, 3 łyżki cukru i 6 łyżek wody wymieszać, wlać do gotującego się płynu i mieszać 1 minutę. Zdjąć z ognia, dodać wiśnie, odstawić, aby ostygło. Następnie rozsmarować na cieście. 500 ml śmietany ubić dodając 2 opakowania cukru waniliowego i śmietan-fixy. Bitą śmietanę nałożyć na ciasto formując "kopiec". Posypać pokruszonym ciastem. Na środku umieścić marcepanowego kreta.
Zobacz też:
Ciasto szachownica
Tort Raffaello
Sernik Zebra
Użądlenie pszczoły
Tort Campari
Wieniec frankfurcki
Szwarzwaldzki tort wiśniowy
Książka kucharska z domowymi przepisami na ciasta