Kopiec kreta

Z marcepanowym kretem.

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • Szczypta soli
  • 3 opakowania cukry waniliowego
  • 150 g + 3 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • 275 g mąki
  • Opakowanie proszku do pieczenia
  • 15 g +2 łyżeczki kakao
  • 7 łyżek mleka
  • 200 g masy marcepanowej
  • 50 g cukru pudru
  • Barwnik spożywczy (czerwony)
  • Słoik (720 ml) wiśni
  • Opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 g śmietany
  • 2 opakowania śmietan-fixu

Reklama

 Przygotowanie:

Czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli. Masło, sól, opakowanie cukru waniliowego i cukier utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao zmieszać i dodawać na przemian z mlekiem.

Ciasto umieścić w natłuszczonej i wysypanej mąką okrągłej formie i piec w 175 st. C przez ok.30 minut. Wyjąć i odstawić, aby ostygło w formie.


Na kreta: Marcepan wyrobić z cukrem pudrem. Kawałek marcepanu wielkości orzecha włoskiego wyrobić z czerwonym barwnikiem spożywczym. Pozostałą część - z kakao. Z brązowego marcepanu uformować tułów i głowę kreta. Z jasnego: nos i łapki.

Wiśnie osączyć na sicie, sok zachować.

 Ściąć 1/3 ciasta i rozkruszyć. Pozostały spód ciasta ułożyć na paterze.

Sok spod wiśni uzupełnić wodą, tak aby mieć 500 ml płynu, zagotować. Budyń, 3 łyżki cukru i 6 łyżek wody wymieszać, wlać do gotującego się płynu i mieszać 1 minutę. Zdjąć z ognia, dodać wiśnie, odstawić, aby ostygło. Następnie rozsmarować na cieście. 500 ml śmietany ubić dodając 2 opakowania cukru waniliowego i śmietan-fixy. Bitą śmietanę nałożyć na ciasto formując "kopiec". Posypać pokruszonym ciastem. Na środku umieścić marcepanowego kreta.

Zobacz też:
Ciasto szachownica
Tort Raffaello
Sernik Zebra
Użądlenie pszczoły
Tort Campari
Wieniec frankfurcki
Szwarzwaldzki tort wiśniowy


Książka kucharska z domowymi przepisami na ciasta

Dowiedz się więcej na temat: kopiec | Kopiec kreta

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje