Kopuła pod kruchą bezą

Smaczne ciasto po porannej kawy

Składniki

  • 1 i 1/5 kostki (25 dag) masła
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 7 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1 szkl. maślanki
  • 2 cytryny
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 mała torebka proszku do pieczenia
  • sól
  • tłuszcz i mąka do przygotowania tortownicy

Sposób przygotowania

1. Dwie małe tortownice posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Piekarnik rozgrzej do temp. 175°C. Pomarańcze i cytryny polej wrzątkiem, osusz. Z owoców zetrzyj skórkę, z miąższu wyciśnij sok. Rozbij 3 jajka, oddziel żółtka od białek. 

2. Miękkie masło utrzyj ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Porcjami domieszaj maślankę. Dodaj żółtka i 4 całe jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem oraz skórkami z cytrusów. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Ciasto rozdziel, przełóż do przygotowanych form. Wstaw je do piekarnika. Piecz ok. 40 minut. 

3. Każdą porcję upieczonego ciasta nakłuj w kilku miejscach wykałaczką i od razu skrop 3 łyżkami soku pomarańczowego. Wystudź, wyjmij z tortownic, skrop resztą soku z pomarańczy. 

4. Odłożone białka wymieszaj ze szczyptą soli i sokiem z cytryny. Ubij na sztywno, powoli dosypując cukier. Każdą porcję ciasta posmaruj grubą warstwą masy bezowej. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz w 175°C, aż beza się zrumieni (5-7 minut).  

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje