Kopuła pod kruchą bezą

Smaczne ciasto po porannej kawy

Ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynowe123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Dwie małe tortownice posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Piekarnik rozgrzej do temp. 175°C. Pomarańcze i cytryny polej wrzątkiem, osusz. Z owoców zetrzyj skórkę, z miąższu wyciśnij sok. Rozbij 3 jajka, oddziel żółtka od białek. 

2. Miękkie masło utrzyj ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Porcjami domieszaj maślankę. Dodaj żółtka i 4 całe jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem oraz skórkami z cytrusów. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Ciasto rozdziel, przełóż do przygotowanych form. Wstaw je do piekarnika. Piecz ok. 40 minut. 

3. Każdą porcję upieczonego ciasta nakłuj w kilku miejscach wykałaczką i od razu skrop 3 łyżkami soku pomarańczowego. Wystudź, wyjmij z tortownic, skrop resztą soku z pomarańczy. 

4. Odłożone białka wymieszaj ze szczyptą soli i sokiem z cytryny. Ubij na sztywno, powoli dosypując cukier. Każdą porcję ciasta posmaruj grubą warstwą masy bezowej. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz w 175°C, aż beza się zrumieni (5-7 minut).

Kruche ciasto z owocami i beząInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas