Kopuła pod kruchą bezą
Smaczne ciasto po porannej kawy

Składniki
- 1 i 1/5 kostki (25 dag) masła
- 3 szkl. mąki pszennej
- 7 jajek
- 1 szkl. cukru pudru
- 2/3 szkl. cukru
- 2 torebki cukru waniliowego
- 1 szkl. maślanki
- 2 cytryny
- 2 duże pomarańcze
- 1 mała torebka proszku do pieczenia
- sól
- tłuszcz i mąka do przygotowania tortownicy
Sposób przygotowania
1. Dwie małe tortownice posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Piekarnik rozgrzej do temp. 175°C. Pomarańcze i cytryny polej wrzątkiem, osusz. Z owoców zetrzyj skórkę, z miąższu wyciśnij sok. Rozbij 3 jajka, oddziel żółtka od białek. 2. Miękkie masło utrzyj ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Porcjami domieszaj maślankę. Dodaj żółtka i 4 całe jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem oraz skórkami z cytrusów. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Ciasto rozdziel, przełóż do przygotowanych form. Wstaw je do piekarnika. Piecz ok. 40 minut. 3. Każdą porcję upieczonego ciasta nakłuj w kilku miejscach wykałaczką i od razu skrop 3 łyżkami soku pomarańczowego. Wystudź, wyjmij z tortownic, skrop resztą soku z pomarańczy. 4. Odłożone białka wymieszaj ze szczyptą soli i sokiem z cytryny. Ubij na sztywno, powoli dosypując cukier. Każdą porcję ciasta posmaruj grubą warstwą masy bezowej. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz w 175°C, aż beza się zrumieni (5-7 minut).