Kopytka aromatyczne
Jako osobna potrawa lub dodatek do drugiego dania.
- 0,5 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 0,5 pęczka dymki,
- 0,5 lt pulpy pomidorowej,
- 0,5 kostki masła,
- kilka listków bazylii,
- 2 łyżki tartego ostrego sera,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie utłuc i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajka i szczyptę soli. Wyrobić dokładnie ciasto. Uformować wałeczek, kroić ukośnie. Każdą sztukę kopytek uformować ręcznie w kawałeczki. Gotowe kopytka ugotować w osolonym wrzątku. Cebule oddzielić od szczypioru, szczypior pokroić, cebulę posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle, zalać pulpą pomidorową i dusić ok. 5 min. Sos doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane listki bazylii. Kopytka podawać polane sosem.
Czas przygotowania 1 h. Przepis na 6 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".