Kopytka aromatyczne
Jako osobna potrawa lub dodatek do drugiego dania.

Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków, - 2 jajka, - 4 łyżki mąki pszennej, - 0,5 pęczka dymki, - 0,5 lt pulpy pomidorowej, - 0,5 kostki masła, - kilka listków bazylii, - 2 łyżki tartego ostrego sera, - sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie utłuc i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajka i szczyptę soli. Wyrobić dokładnie ciasto. Uformować wałeczek, kroić ukośnie. Każdą sztukę kopytek uformować ręcznie w kawałeczki. Gotowe kopytka ugotować w osolonym wrzątku. Cebule oddzielić od szczypioru, szczypior pokroić, cebulę posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle, zalać pulpą pomidorową i dusić ok. 5 min. Sos doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane listki bazylii. Kopytka podawać polane sosem. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 6 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".