Reklama

Reklama

Kopytka po rzymsku - wyjątkowe w kształcie i smaku

Gnocchi alla romana (kopytka po rzymsku) to tradycyjne danie kojarzy się Włochom przede wszystkim z dzieciństwem i dawnymi czasami. W wielu domach potrawa odchodzi do lamusa. Tam, gdzie zwyczaj jej przygotowania podtrzymuje się, wywołuje rozkosz podniebienia.

Podstawowym składnikiem tych oryginalnych kopytek o wyjątkowym smaku i kształcie jest semolina, czyli kasza manna, bardzo zdrowa odmiana mąki pszennej.

Reklama

W sporym garnku należy zagotować pół litra mleka, a następnie wrzucić do niego 50 gramów masła. Gdy się rozpuści, trzeba wsypać do mleka 125 gramów semoliny i energicznie mieszać krótko gotując na małym ogniu do chwili, gdy zacznie odchodzić od ścianek garnka. Wtedy, po zakończeniu gotowania dodajemy żółtko, sól i 50 gramów startego parmezanu bądź Grana Padano i dokładnie mieszamy.

Na wysmarowany oliwą pergamin lub blat wykładamy trochę przestudzoną masę, a następnie rozprowadzamy tak, aby powstał z niej dobrze zbity placek wysokości około 1,5 centymetra. Dość wąską szklanką wycinamy talarki. Należy przełożyć je do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, równo poukładać jeden na drugi. Na wierzch trzeba położyć odrobinki masła, posypać dowolnym startym twardym serem i włożyć do pieca na około pół godziny. Danie będzie gotowe, gdy talarki będą lekko złote. Można je podać zarówno same, jak i polane sosem pomidorowym bądź grzybowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje