Kopytka z dodatkiem selera

Jeden z ulubionych smaków dzieciństwa. Niektórzy mówią, że z kopytek się nie wyrasta. Może coś w tym jest? U nas dziś wersja wzbogacona selerowym dodatkiem.

Smaczne, sycące i nieskomplikowane w przygotowaniu
Smaczne, sycące i nieskomplikowane w przygotowaniu123RF/PICSEL

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. W osobnym garnku do miękkości gotujemy seler.

2. Boczek kroimy w bardzo drobną kosteczkę, smażymy na oleju, aż się przyrumieni. 

3. Warzywa odcedzamy, studzimy, rozgniatamy, łączymy, dodajemy mąkę, jajko, łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu. Wyrabiamy ciasto.

4. Z ciasta formujemy wąskie wałeczki, które tniemy ukośnie na małe, ok. 2 cm kawałeczki. 

5. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem szczypty soli i łyżki oleju. Wrzucamy kopytka partiami i gotujemy, aż zaczną wypływać (zwykle wypływają na powierzchnię po 2-3 minutach). Podajemy z boczkiem i ulubioną zieleniną.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas