Kopytka z kaszy jaglanej z warzywami
Nie tylko dla wegetarian.
Składniki:
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- szklanka mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 15 dag twarogu
- 1 jajko
- sól
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki oregano
- cukinia
- garść pomidorków koktajlowych
- garść zielonych oliwek
- mała czerwona cebula
- szczypior
- masło
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kaszę wypłucz. W garnku zagotuj litr wody, do wrzątku wsyp kaszę, wymieszaj. Gotuj, aż kasza będzie miękka. Ostudź. Do kaszy dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko, twaróg, odrobinę soli, paprykę i oregano. Wyrób jednolite ciasto. Z ciasta formuj wałeczki, podsypuj je pozostałą mąką i krój kluski długości około trzech centymetrów.
2. Gotuj kopytka we wrzącej osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia. Cukinie, pomidory, cebulkę pokrój, podsmaż na patelni. Gotowe kluski podsmaż na rozgrzanym maśle, by były rumiane, podawaj z warzywami.