Kopytka z sosem

Kopytka to pyszne kluski, które możesz przygotować na wiele sposobów. Smakują doskonale!

Możesz polać je sosem, albo zjeść tylko z masłem
Możesz polać je sosem, albo zjeść tylko z masłem 123RF/PICSEL

Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce, dodaj obie mąki, jajko oraz sól. Zagnieć gładkie ciasto i ułóż na stolnicy oprószonej mąką. Następnie odrywaj po kawałku i uformuj wałki, każdy lekko spłaszcz i ostrym nożem odetnij kopytka. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Partiami wrzucaj do wrzątku (po 10 sztuk).

Gdy kopytka wypłyną na wierzch wody, wyłów je łyżką cedzakową, przekładając kopytka na durszlak, żeby dobrze je odcedzić. Gotowe przełóż do pojemnika, polej odrobiną oleju i potrząśnij, żeby się nie posklejały. Kopytka podawaj z masłem lub podsmażone, albo polane ulubionym gulaszem wołowym. 

Przepis na pierogi leniweInteria Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas