Koreańskie przysmaki

Kuchnia koreańska może być wkrótce równie popularna jak włoska lub francuska.

Kimchi - sfermentowane warzywa z przyprawami
Kimchi - sfermentowane warzywa z przyprawamiAFP

Do tej pory najsłynniejsze koreańskie danie to kimchi - sfermentowane warzywa z dodatkiem chilli i różnych przypraw. Pomimo ostrego zapachu i odpychającego wyglądu kimchi stało się wręcz koreańską ikoną, ma nawet własne muzeum w Seulu. "Ma okropny zapach, ale smakuje fantastycznie" - zachwala specjał Bernhard Brender, dyrektor hotelu Grand Hilton w Seulu. Specjalnie spreparowana wersja kimchi poleciała nawet w kosmos. Zabrała je ze sobą pierwsza koreańska kosmonautka.

Koreańskie dim sum
AFP

Bernhard Brender zapewnia, że kmichi to nie jedyny as koreańskiego stołu. Sam jest wielkim fanem kori gomtang: "Uwielbiam go. Składniki są naprawdę zdrowe. Korea ma najlepszy czosnek i żeńszeń na świecie, a ich połączenie jest wyśmienite".

Innym daniem, które ma szanse podbić podniebienia na całym świecie jest bibimbap, składające się z ryżu, gotowanych warzyw, sosu chilli i surowego jajka.

W ramach kampanii Koreańczycy będą nie tylko popularyzować przepisy i zakładać szkoły kulinarne, mają też zamiar wprowadzić oficjalny system oceny koreańskich restauracji za granicą.

IG opr. na podst. AFP

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas