Koreańskie przysmaki
Kuchnia koreańska może być wkrótce równie popularna jak włoska lub francuska.
Do tej pory najsłynniejsze koreańskie danie to kimchi - sfermentowane warzywa z dodatkiem chilli i różnych przypraw. Pomimo ostrego zapachu i odpychającego wyglądu kimchi stało się wręcz koreańską ikoną, ma nawet własne muzeum w Seulu. "Ma okropny zapach, ale smakuje fantastycznie" - zachwala specjał Bernhard Brender, dyrektor hotelu Grand Hilton w Seulu. Specjalnie spreparowana wersja kimchi poleciała nawet w kosmos. Zabrała je ze sobą pierwsza koreańska kosmonautka.
Bernhard Brender zapewnia, że kmichi to nie jedyny as koreańskiego stołu. Sam jest wielkim fanem kori gomtang: "Uwielbiam go. Składniki są naprawdę zdrowe. Korea ma najlepszy czosnek i żeńszeń na świecie, a ich połączenie jest wyśmienite".
Innym daniem, które ma szanse podbić podniebienia na całym świecie jest bibimbap, składające się z ryżu, gotowanych warzyw, sosu chilli i surowego jajka.
W ramach kampanii Koreańczycy będą nie tylko popularyzować przepisy i zakładać szkoły kulinarne, mają też zamiar wprowadzić oficjalny system oceny koreańskich restauracji za granicą.
IG opr. na podst. AFP