Korki z jajek na pomidorach
Z zimnego bufetu.

Składniki na 6 porcji:
- 6 jajek, - 10 dag masła, - 5 pomidorów, - 5 dag szynki, - 1/2 szklanki majonezu, - warzywa sezonowe do dekoracji (rzodkiewka, plasterki ogórka)
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz, rozetnij wzdłuż,. Ostrożnie wyjmij żółtka i rozetrzyj z masłem na gładką masę. Dodaj posiekaną szynkę, przypraw solą i pieprzem. Białka jajek delikatnie zetnij z wypukłej strony, aby łatwo można było je ułożyć na plastrach pomidorów. Pomidory pokrój w grube plastry. Każdą z połówek białka napełnij masą szynkową. Ułóż na plastrze pomidora, przypnij wykałaczką, polej majonezem, udekoruj półmisek warzywami.