Kornickie jaja faszerowane

Kornickie jaja faszerowane to tradycyjna potrawa wschodnich terenów województwa mazowieckiego i Podlasia. Jest prosta w wykonaniu i znakomicie nadaje się na wielkanocny stół.

Potrawa szczególnie rozpowszechniona jest w gminie Kornica. Dawniej jaja faszerowane przyrządzane były na obowiązkowo na święta oraz na różne okazje i uroczystości rodzinne. "Kiedyś, gdy po wsi "chodziły" od domu do domu święte obrazy, wówczas dla modlących gospodyni także przygotowywała w poczęstunku jajka w łupinkach" - wspomina Anna Szpura, autorka książki "Tradycje kulinarne, obrzędy i zwyczaje. Gmina Stara Kornica".

Reklama

Kornickie jaja faszerowane to połówki łupinek jaja kurzego wypełnione farszem. Potrawa znajduje się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Ugotowane na twardo jajka w skorupkach należy energicznie przekroić nożem na dwie połówki. Z łupinek wyciągamy białko i żółtko. Kroimy je w drobniutką kosteczkę. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek, sól, pieprz, masło, śmietanę, a potem z całości gnieciemy farsz. Tak przygotowaną masę należy nałożyć do pustych skorupek. Na koniec - stroną z farszem umoczyć w rozmąconym jajku i przyłożyć do bułki tartej, lekko pociskając, a następnie podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Jaja faszerowane podaje się na gorąco lub na zimno, ułożone na półmisku skorupką do dołu. Niektóre gospodynie dodają do farszu także drobniutko pokrojoną szynkę, paprykę i grzyby

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje