Korona ryżowa
Efektowne danie z ryżu.

Składniki:
-20 dag mieszanki ryżu brązowego, basmati i dzikiego, - mrożonka warzyw wiosennych,- łyżka masła, - łyżka mąki, - 1/2 szklanki mleka, - 2 łyżki śmietany, - po 1/2 pęczka szczypiorku, natki i koperku, - sól, pieprz, - gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Ryż wrzuć na posolony wrzątek, przemieszaj, przykryj i gotuj około 30 minut. Warzywa bez rozmrażania włóż do wrzącej wody, posól, gotuj około 10-12 minut. Odcedź, wywar zachowaj. 2. W rondlu stop masło. Oprósz mąką, zasmaż nie rumieniąc. Mieszając powoli dolewaj szklankę wywaru, następnie mleko, a na koniec wymieszaj ze śmietanką. Sos przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj posiekaną zieleninę. Włóż warzywa. Podgrzej w sosie. 3. Ryż odcedź. Umieść w wysmarowanej tłuszczem formie z kominem. Dobrze ugnieć. Następnie wybij (jak babkę z pisku) na duży półmisek. Do środka powstałego wieńca wlej warzywne ragout, z reszty ragout zrób wieniec wokół ryżu. Natychmiast podawaj.