Korona ryżowa

Efektowne danie z ryżu.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

-20 dag mieszanki ryżu brązowego, basmati i dzikiego,
- mrożonka warzyw wiosennych,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżki śmietany,
- po 1/2 pęczka szczypiorku, natki i koperku,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1. Ryż wrzuć na posolony wrzątek, przemieszaj, przykryj i gotuj około 30 minut. Warzywa bez rozmrażania włóż do wrzącej wody, posól, gotuj około 10-12 minut. Odcedź, wywar zachowaj.
2. W rondlu stop masło. Oprósz mąką, zasmaż nie rumieniąc. Mieszając powoli dolewaj szklankę wywaru, następnie mleko, a na koniec wymieszaj ze śmietanką. Sos przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj posiekaną zieleninę. Włóż warzywa. Podgrzej w sosie.
3. Ryż odcedź. Umieść w wysmarowanej tłuszczem formie z kominem. Dobrze ugnieć. Następnie wybij (jak babkę z pisku) na duży półmisek. Do środka powstałego wieńca wlej warzywne ragout, z reszty ragout zrób wieniec wokół ryżu. Natychmiast podawaj.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas