Korona z cytrusową nutą
Świąteczne danie, które zachwyci gości!

Składniki
- 4-5 kotlecików z górki cielęcej lub z jagnięciny
- 3-4 mandarynki
- 30 dag minimarchewek, np. mrożonych
- 1 średni brokuł
- 1 łyżeczka miodu
- 5 dag masła
- 1/3 szkl. białego wytrawnego wina
- 3-4 ząbki czosnku
- 3-4 gałązki świeżego rozmarynu lub 2-3 łyżeczki suszonego szczypta świeżo
- startej gałki muszkatołowej
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- oliwa lub olej z pestek winogron
Sposób przygotowania
1. Z 1 mandarynki wyciśnij sok, czosnek obierz i posiekaj, igiełki rozmarynu oderwij od gałązek. Domieszaj 3-4 łyżki oliwy. Mięso umyj i osusz. Delikatnie rozbij tłuczkiem, natrzyj przygotowaną oliwą. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Marchewki ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź. 2. Kotleciki wyjmij z marynaty, oczyść z czosnku i rozmarynu. Włóż na suchą patelnię i obsmaż. Posyp mięso gałką muszkatołową i wlej wino. Mocno podgrzej, poczekaj, aż wino zredukuje się do połowy. Zmniejsz ogień, podgrzewaj jeszcze przez 10 minut (by mięso się zrumieniło). 3. Resztę mandarynek obierz i podziel na cząstki. Masło rozpuść z miodem, wrzuć marchewki, podgrzej. Brokuł podziel na różyczki, zblanszuj w osolonej wodzie z cukrem. Wyjmij je, przelej zimną wodą. Z kotlecików ułóż koronę, udekoruj marchewkami, mandarynkami, brokułami.