Korona z cytrusową nutą
Świąteczne danie, które zachwyci gości!
Sposób przygotowania
1. Z 1 mandarynki wyciśnij sok, czosnek obierz i posiekaj, igiełki rozmarynu oderwij od gałązek. Domieszaj 3-4 łyżki oliwy. Mięso umyj i osusz. Delikatnie rozbij tłuczkiem, natrzyj przygotowaną oliwą. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Marchewki ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź.
2. Kotleciki wyjmij z marynaty, oczyść z czosnku i rozmarynu. Włóż na suchą patelnię i obsmaż. Posyp mięso gałką muszkatołową i wlej wino. Mocno podgrzej, poczekaj, aż wino zredukuje się do połowy. Zmniejsz ogień, podgrzewaj jeszcze przez 10 minut (by mięso się zrumieniło).
3. Resztę mandarynek obierz i podziel na cząstki. Masło rozpuść z miodem, wrzuć marchewki, podgrzej. Brokuł podziel na różyczki, zblanszuj w osolonej wodzie z cukrem. Wyjmij je, przelej zimną wodą. Z kotlecików ułóż koronę, udekoruj marchewkami, mandarynkami, brokułami.