Korzyści zdrowotne gujawy

Gujawa jest niezwykle popularna w krajach azjatyckich, lecz można łatwo znaleźć ją również w krajach zachodnich. Jest to owoc o okrągłym lub przypominającym gruszkę kształcie i jasnozielonej, bordowej, żółtej bądź białej skórce. Skrywa ona biały lub bordowy miąższ, który zawiera wiele małych, ciężkich do zjedzenia nasion. Dojrzała gujawa jest miękka, posiada kremową konsystencję i wydziela słodki aromat piżma. Oto kilka podstawowych korzyści, związanych z jedzeniem gujawy:

gujawa
gujawa© Photogenica

Pomaga utrzymać higienę jamy ustnej

owoce gujawy
© Photogenica

Wielu zielarzy zaleca stosowanie liści gujawy (zwykle w postaci pasty) do utrzymywania higieny jamy ustnej. Mają one silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i antybakteryjne, które pomagają zmniejszyć stany zapalne dziąseł. Liście tej rośliny poprawiają także świeżość naszego oddechu.

Liści gujawy można używać również w przypadku bólów zębów, opuchniętych dziąseł i owrzodzenia jamy ustnej. Można wykorzystać gałązkę z drzew gujawy jako szczoteczkę do zębów lub kijek do przeżuwania.

Zapobiega biegunce

Herbata z liści gujawy może powstrzymać bakterie wywołujące biegunkę. Według badań opublikowanych w 2008 roku ekstrakt z liści tej rośliny hamuje rozwój bakterii Staphylococcus aureus - jednej z głównych przyczyn biegunki.

Osoby cierpiące na biegunkę, powinny pić herbatę z liści gujawy kilka razy dziennie. Zmniejszy ona częstość oddawania stolców, zmniejszy bóle brzucha, powstrzyma rozwolnienie i spowoduje szybszy powrót chorego do zdrowia.

Owoce gujawy są również bardzo korzystne dla układu pokarmowego. Ich właściwości antybakteryjne pomagają oczyścić przewód pokarmowy, powstrzymują rozwój bakterii i mikroorganizmów. Natomiast wysoka zawartość błonnika wspomaga trawienie i prawidłowe wydalanie.

Zwiększa odporność organizmu

gujawa właściwości
© Photogenica

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, gujawa odgrywa ważną rolę w zwiększaniu naszej odporności - naturalnego mechanizmu obronnego organizmu, który chroni go przed wieloma chorobami i infekcjami. Pomocne w walce z chorobami są również jej właściwości przeciwzapalne oraz zdolność do hamowania powstawania cząsteczek stanu zapalnego, takich jak prostaglandyny. W celu zwiększenia odporności na wiele powszechnych chorób, takich jak kaszel, przeziębienia i grypa warto jeść przynajmniej jeden owoc gujawy dziennie. Można również dodawać gujawę do koktajli i sałatek lub pić herbatę z jej liści.

Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Przeciwnowotworowe właściwości gujawy pochodzą od związków takich jak: likopen, kwercetyna, witamina C oraz rozmaitych polifenoli. Związki te działają jak silne przeciwutleniacze, pomagając w neutralizacji wolnych rodników, które mogą powodować powstawanie nowotworów.

Dba o naszą skórę

gujawa owoc
© Photogenica

Niektóre odmiany gujawy (zwłaszcza czerwona) posiadają silne właściwości przeciwutleniające. Antyoksydanty pomagają zneutralizować wolne rodniki, które uszkadzają nasz organizm na poziomie komórkowym. Może to prowadzić do powstawania zewnętrznych objawów starzenia się, takich jak: pomarszczona i zwiotczała skóra oraz sucha i matowa cera. Witamina C stymuluje produkcję kolagenu i elastyny - białek strukturalnych, które pomagają utrzymać skórę jędrną i elastyczną. Ponadto właściwości ściągające niedojrzałych owoców i liści gujawy poprawiają strukturę skóry oraz chronią ją przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych. Pomagają również uniknąć uciążliwych problemów, takich jak trądzik i pryszcze. Jeśli chcesz cieszyć się zdrową skórą jedz przynajmniej jeden owoc gujawy dziennie.

Poprawia funkcjonowanie tarczycy

Gujawa jest bogatym źródłem miedzi - składnika bardzo ważnego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jest ona jednym z najważniejszych gruczołów w naszym organizmie, ponieważ reguluje wydzielanie ważnych hormonów i dba o prawidłowe funkcjonowanie innych narządów. Miedź umożliwia wytwarzanie hormonów, które regulują działanie tarczycy.

Owoc ten zawiera również potas oraz posiada silne właściwości przeciwzapalne, które pomagają poprawić funkcjonowanie tarczycy. Ponadto gujawa sprzyja utracie masy ciała i zwiększa naszą energię. Aby uniknąć problemów związanych z tarczycą regularnie jedz owoce gujawy lub pij herbatę z jej liści.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas