Korzyści zdrowotne i zastosowanie medyczne wiśni

Owoc wiśni jest pełen istotnych składników odżywczych, antyutleniaczy i witaminy C. Ten malutki owoc pomaga zwalczać stany zapalne, poprawia funkcjonowanie serca i dostarcza wielu innych korzyści ludzkiemu organizmowi.

article cover
©123RF/PICSEL

Zwana "cudownym owocem"

Wiśnie to skarbnica witamin
Wiśnie to skarbnica witamin123RF/PICSEL


Wiśnia jest znana człowiekowi od starożytności. Była jednym z ulubionych owoców Persów, Rzymian i mieszkańców Wielkiej Brytanii. W późniejszych wiekach rozprzestrzeniła się praktycznie na cały świat. Ze względu na ilość składników odżywczych, wiśnia jest nazywana cudownym owocem. Zawiera ona niemal wszystkie substancje potrzebne człowiekowi do pozostawania w zdrowiu.

Składniki odżywcze w wiśniach

©123RF/PICSEL

Wiśnia posiada niesamowite właściwości prozdrowotne. Jest bogata w wiele witamin, między innymi w A, C, E i kwas foliowy. Zawiera także minerały - magnez i potas. W wiśniach znajdziemy także żelazo, błonnik i fenol.

Medyczne zastosowanie wiśni

Wiśnia znalazła zastosowanie w wielu aspektach medycyny, w tym:

Zwalcza zapalenia i chroniczne bóle – interesującą właściwością wiśni jest to, iż działa ona przeciwzapalnie - jest niebywale skuteczna w leczeniu tego typu przewlekłych schorzeń. Zwalcza artretyzm, zapalenia włókien mięśniowych, zapalenia kości i stawów i bóle reumatyczne. Naukowcy dowodzą, ze spożywanie dwudziestu wiśni dziennie zmniejsza ból w takim samym stopniu jak używanie ibuprofenu czy aspiryny.

Przeprowadzone zostały badania mające na celu zbadanie wpływu wiśni na ludzki organizm. Grupa wolontariuszy spożywała 250 gramów owoców przez dwa tygodnie. Po upływie tego czasu przeprowadzono testy, które wykazały zmniejszenie poziomu zapaleń, a także obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów do optymalnego poziomu, zmniejszając ryzyko hiperlipidemii.

Redukuje stres oksydacyjny

©123RF/PICSEL

Wiśnie zawierają antyoksydanty, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Jest to szczególnie istotne dla starszych ludzi, ponieważ wiśnie redukują ryzyko występowania chorób układu nerwowego.

Ochrona serca

Wiśnie zawierają związek znany, jako kwercetyna - jeden z najmocniejszych antyoksydantów. Spośród jego funkcji wyróżnić należy ochronę przed nadmiernym utlenianiem poprzez wolne rodniki. Wiśnie zwalczają lipoproteiny niskiej gęstości (zły cholesterol). Kiedy zły cholesterol jest nadmiernie utleniany, istnieje ryzyko, że zacznie przylegać do ścian tętnic tworząc zator żylny powodujący zawał serca lub udar. Badania naukowe dowodzą, że spożywanie wiśni poprawia funkcjonowanie układu krążenia po przebytym zawale serca.

Ochrona przed infekcjami i zwiększanie odporności

Oprócz ochrony przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników, antyoksydanty zawarte w wiśniach zwiększają odporność i chronią przed infekcjami, wirusami, grzybami, szczególnie tymi w jelitach, cewce moczowej, odbycie. Zapobiega głównie takim zagrożeniom dla organizmu jak silne przeziębienia czy kaszel. Działa też przeciwko grypie i zmniejsza gorączkę.

Reguluje sen

©123RF/PICSEL

Wiśnia należy do grupy owoców zawierających melatoninę - naturalny hormon regulujący cykl dobowy. Organizm produkuje melatoninę w nocy, co przyczynia się do zasypiania. Właśnie z tego powodu wiśnia jest uważana za owoc, który pozwala człowiekowi odprężyć się i zasnąć. Melatonina zawiera właściwości kojące przy menopauzie, a więc jest wskazana dla kobiet w wieku przekwitania.

Ochrona przed rakiem

Substancje kancerogenne to niebezpieczne związki znajdujące się w wodzie, powietrzu i jedzeniu, które niszczą ludzkie komórki, co powoduje raka. Wiśnia zawiera antyutleniacze zwane antycyjanami, które zwalczają rozwój i pojawienie się raka. Związki te zawierają substancje takie jak alkohol, limonen i kwas elagowy, które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych oraz przejmowanie przez raka zdrowych tkanek. Wiśnie chronią przed rakiem piersi, płuc, wątroby i skóry.

Wzmocnienie funkcji mózgu

©123RF/PICSEL

Flawonoidy i karetonoidy są niebywale pomocne we wzmocnieniu funkcji mózgu, polepszaniu pamięci, utrzymywaniu aktywności. Funkcje te są często ograniczane przez wolne rodniki, co nieodłącznie wiąże się z wiekiem. Jeśli obawiasz się problemów z pamięcią w podeszłym wieku, zacznij jeść wiśnie! Owoc ten jest w stanie przywrócić w znacznym stopniu funkcjonowanie mózgu nawet po 90. roku życia. Antyutleniacze zawarte w owocach chronią też układ nerwowy przed chorobami wieku starczego. Są stosowane w leczeniu choroby Alzheimera, Parkinsona, depresji, nadmiernego lęku oraz chronicznego stresu.

Pozostałe zdrowotne zastosowania wiśni

Oprócz wspomnianych wyżej zastosowań wiśnia pomaga także przy:

- polepszaniu ogólnej sprawności mózgu

- zmniejsza ryzyko cukrzycy

- pomaga przy bólach nerek

- poprawia trawienie

- zapobiega nadwadze

- poprawia funkcjonowanie układu płciowego i moczowego

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas