Kostki z bakaliami
Czekoladowa przekąska.
Składniki:
- 15 dag pistacji
- 1/2 szkl. mleka
- 20 dag cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 12 dag masła (ew. margaryny)
- 3 łyżki kakao
- 2 szkl. mleka w proszku
- 10 dag suszonej żurawiny (albo suszonych wiśni)
Przygotowanie:
1. Pistacje grubo posiekaj. Mleko wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj dalej jeszcze ok. 10 minut. Potem dodaj masło oraz kakao.
2. Mleko w proszku przesyp do drugiego większego garnka, wymieszaj je z przesianym kakao oraz pistacjami i żurawiną. Cienkim strumieniem wlej mleko z cukrem oraz masłem. Podgrzewaj na małym płomieniu ok. 10 minut. Ciągle mieszaj, by masa nie przypaliła się.
3. Gdy masa czekoladowa będzie już gęsta, wlej ją na półmisek opłukany zimną wodą. Równomiernie rozsmaruj. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem czekoladę pokrój w kosteczkę.