Koszyczki z cytrynowym nadzieniem

Ten banalny do przygotowania deser zachwyci każdego łasucha. Delikatny krem schowany w chrupiącym cieście to prawdziwa uczta smaków.

Koszyczki z cytrynowym nadzieniem
Koszyczki z cytrynowym nadzieniem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Ciasto rozwiń, pokrój na 10 kwadratów. Wylep nim foremki na babeczki. Odetnij wystające brzegi. Piecz 15 minut w 180 st. Cytryny sparz. Zetrzyj z nich skórkę na drobne wiórki, wyciśnij sok. 

2. Wanilię rozetnij, wyskrob ziarenka. W garnku zagotuj wodę. Ustaw na nim miskę tak, by jej spód nie dotykał wody. Do miski włóż olej, dodaj skórkę z cytryn, ziarenka wanilii i erytrol. 

3. Podgrzewaj do rozpuszczenia słodzika. Energicznie mieszając masę trzepaczką, wbij jajka, a po chwili dodaj żółtka. Wlej sok z cytryn. Mieszając drewnianą łyżką, doprowadź do zagotowania. 

4. Gotuj krem do momentu, aż zrobi się gęsty (często mieszaj). Ostudź go. Owoce opłucz, osusz, pokrój. Zimnym kremem napełnij spody babeczek. Na nim rozłóż owoce, udekoruj listkami. Schłodź.

Rada cukiernika

Jeśli nie masz czasu, by gotować krem cytrynowy, zmiksuj 6 żółtek z 6 łyżkami ksylitolu. Dodaj 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny. Masę przelej do upieczonych spodów i ponownie wstaw do piekarnika na 20 minut. Krem się zetnie i ładnie zrumieni.

Słodycz mniej zdradliwa niż cukier

Cukier rafinowany, najczęściej używany do słodzenia, warto zastępować produktami, na które nasz organizm lepiej reaguje. Do wyboru jest ich coraz więcej! 

Miód zawiera dobrze przyswajane fruktozę i glukozę. D Syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż zwykły cukier i miód, bogaty w kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. 

Ksylitol - cukier brzozowy, równie słodki jak cukier, ale ma o 40 proc. mniej kalorii. D Erytrol - zdrowy naturalny słodzik, jest ponad 10 razy mniej kaloryczny niż cukier. 

Stewia - 200 razy słodsza od cukru, a bezkaloryczna. Najlepsze są zielone ekstrakty lub proszki z liści. Przejrzyste lub białe są mocno przetworzone.



Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas