Kotleciki gryczane
Wegetariański obiad.
- 2 woreczki kaszy gryczanej (20 dag),
- sól, pieprz,
- 30 dag twarogu,
- 2 jajka,
- 15 dag sera pleśniowego typu rokpol,
- pęczek natki,
- szklanka płatków owsianych,
- olej,
- mały por
Przygotowanie:
Kaszę wsyp do posolonego wrzątku. Ugotuj na sypko, odcedź. Por pokrój w kosteczkę, zeszklij na oleju. Dodaj do ugotowanej kaszy. Ser pleśniowy zetrzyj, wymieszaj z pokruszonym twarogiem i jajkami na papkę. Dodaj kaszę oraz posiekaną natkę i sól i pieprz do smaku. Wyrób masę. Z masy formuj zgrabne kotleciki. Panieruj w płatkach owsianych. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ziemniakami z wody oraz sałatką pomidorową. Dobrym dodatkiem jest gęsta kwaśna śmietana.
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas!