Kotleciki indycze z zasmażanymi buraczkami
Pyszny obiad.

Składniki na 4 porcje:
- 50 dag mielonego mięsa indyczego, - 1/2 cebuli, - sól, pieprz, szczypta majeranku, - olej do smażenia, - szklanka bułki tartej, jajko, - 1,5 paczki obgotowanych startych buraczków, - sok z cytryny, - 1/2 kostki mała, - 2 łyżki mąki, - 12 dag gęstej kwaśnej śmietany, - cukier, - 70 dag ziemniaków, - koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać. Zalać posolonym wrzątkiem. Gotować 20 min. W tym czasie do mięsa wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, posiekaną cebulę, majeranek, 2-3 łyżki wody oraz sól i pieprz do smaku. Wyrobić masę. Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formować małe kotleciki, panierować w pozostałej mące i układać na patelni na rozgrzanym oleju. Smażyć na złoto z obu stron (ok. 15 min). W garnuszku stopić masło, oprószyć mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Dodać buraczki i śmietanę. Energicznie podgrzewać mieszając, aż staną się gęste i gorące. Przyprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Usmażone kotleciki podać z odcedzonymi ziemniakami i zasmażonymi buraczkami. Oprószyć koperkiem. Czas przygotowania: 45 minut