Kotleciki ryżowe

Do podania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetny obiad dla wegetarian.

Kotleciki ryżowe
Kotleciki ryżowe123RF/PICSEL

Składniki:

  • 10 dag ryżu
  • duża marchewka
  • 2 jajka
  • łyżka posiekanego koperku lub natki
  • sól, biały pieprz
  • po łyżce kaszy manny i mąki
  • bułka tarta
  • olej

Przygotowanie:

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie wg przepisu. Odcedź, ostudź. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Dodaj do ryżu, wbij jajka, wsyp mąkę, kaszę mannę i łyżkę bułki tartej, dodaj koperek, przypraw solą i białym pieprzem, wymieszaj.

Z masy formuj kotlety. Obtocz w bułce tartej, usmaż na oleju.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas