Kotleciki z mozzarellą
Oto przepis na kotleciki z mozzarellą. Smakują naprawdę doskonale.
Składniki na ok. 10 sztuk:
- 1 szklanka ryżu (ok. 20 dag)
- 2 jajka
- 3 łyżki startego sera żółtego, np. parmezanu
- 1 mała cebula
- 1-2 łyżki masła
- ½ pęczka natki pietruszki
- 10 dag sera mozzarella (kulka)
- 3/4 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia np. rzepakowy lub słonecznikowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem, posiekaj. Ser mozzarella pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i mieszając zeszklij. Wystudź.
2. Do garnka wlej 2 szklanki wody, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, posól, wrzuć ryż i zamieszaj. Gdy woda z ryżem zacznie się już gotować, zmniejsz ogień, garnek przykryj pokrywką i gotuj 10-12 minut. Garnek zestaw z ognia i odstaw na ok. 10 minut. Następnie odkryj i delikatnie wymieszaj, by odparował.
3. Do miski włóż wystudzony ryż, dodaj cebulę, jajka, starty ser oraz posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z masy uformuj kotleciki, do środka każdego włóż kostkę mozzarelli. Następnie obtocz je starannie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie bardzo gorący włóż kotleciki. Smaż z obu stron na rumiano. Usmażone ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z pomidorami lub ulubioną surówką.
Przygotowanie: 60 minut
Sztuka: 170 kilokalorii