Kotleciki z ziemniaków
Z ziemniaków i twarogu wyczarujesz pyszny obiad dla wegetarian. Możesz serowować je z surówką, sosem lub na ostro - z posiekaną chili.
Składniki:
- ok. 25 dag ugotowanych ziemniaków
- ok. 30 dag białego sera (najlepiej półtłustego)
- 2 duże jajka
- 10 dag mąki pszennej
- olej do smażenia
- cebula
- sól, pieprz
- tarta bułka do panierowania kotletów
Przygotowanie:
Biały ser przepuść przez maszynkę razem z ugotowanymi ziemniakami. Następnie rozdziel białka i żółtka. Z białek ubij pianę.
Cebulę obierz, posiekaj ją w drobną kosteczkę, podsmaż na oleju na złoty kolor i wymieszaj z masą ziemniaczano-twarogową. Dodaj żółtka, mąkę oraz pianę z białek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj. AZ przygotowanej masy utocz gruby wałek, a następnie pokrój go na równe krążki. Uformuj z nich kotlety. Następnie opanieruj je starannie w tartej bułce, lekko dociskając.
Na patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.