Kotlet w miodzie
Doskonałe z duszonymi owocami i ryżem na sypko lub makaronem.
- 4 kotlety schabowe,
- łyżka miodu,
- 2 łyżki oleju,
- 1 winne jabłko,
- gruszka i kilka wisienek z kompotu,
- łyżka masła,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka cukru,
- sól, biały pieprz.
Przygotowanie:
Kotlety opłukać, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko rozbić, skropić 1 łyżką soku z cytryny i oprószyć solą. Wstawić (pod przykryciem) na 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, pokroić na ósemki, oczyścić z gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim jabłka. Gruszkę i wisienki odsączyć z kompotu, dodać do cząstek jabłka. Chwilę smażyć razem (uważać, aby owoce nie rozpadły się). Posłodzić. Na drugiej patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Miód wymieszać z pozostałym sokiem cytrynowym i białym pieprzem. Tą mieszaniną posmarować kotlety pod koniec smażenia. Na małym ogniu dusić je jeszcze pod przykryciem około 5 minut. Podawać gorące z duszonymi owocami i ryżem na sypko lub makaronem.
Czas przygotowania 35 minut