Kotlet w sosie z gorgonzoli
Schabowy trochę inaczej.
- 4 zielone cebulki
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 400g makaronu wstążki
- sól
- 8 plastrów schabu (po ok. 70 g)
- 2 łyżki oleju
- pieprz
- 200 g śmietany kremówki
- 250 ml bulionu warzywnego
- 150 g sera gorgonzola
- suszone włoskie zioła (bazylia, oregano, tymianek)
- bazylia do dekoracji Przygotowanie:
Zieloną cebulkę drobno pokroić, pomidorki przekrawać na pół. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kotlety rozbić i smażyć na oleju z obu stron po 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem, zdjąc z patelni. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulkę i pomidory, wlać bulion i śmietanę. Dodać ser i mieszać, aż się rozpuści. Doprawić solą pieprzem i ziołami. Makaron, kotlety i sos nakładać na talerze, dekorować bazylią.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 3520 kJ/841 kcal