Kotlet z mortadeli
Podawaj z jarzynką.
- 60 dag mortadeli,
- 40 dag mrożonego groszku zielonego,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- pół pęczka natki,
- pół szklanki bulionu warzywnego,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- 10 łyżek bułki tartej,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól lpieprz,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obierz, posiekaj. Paprykę oczyść z pestek. Strąk opłucz, potnij w paseczki. Na patelni stop masło. Wrzuć cebulę, usmaż na szklisto. Dodaj paprykę, smaż razem 2-3 minuty. Dołóż groszek i smaż jeszcze 3 minuty. Mortadelę pokrój na grube plastry. Na patelnię z warzywami wlej bulion, duś do miękkości. Natkę opłucz, posiekaj. Dodaj do warzyw tuż przed końcem duszenia. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Jajka wbij na talerz, posól, roztrzep widelcem. Na drugi talerz wsyp tartą bułkę, wymieszaj ze słodką papryką. Mortadelę panieruj w mące, następni w jajku, a potem w bułce. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj z jarzynką.
Sztuka zawiera: 660 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!