Kotlety grzybowe
Aromatyczne kotleciki z grzybów.

Składniki na 6 porcji:
- 10 dag suszonych grzybów, - 3-4 kromki pszennej bułki, - 2-3 łyżki śmietany kremówki, - 1 duża cebula, - 2 jajka na twardo,- 3-4 łyżki masła, - szklanka posiekanych, orzechów włoskich, - szklanka tartej bułki, - 2 jajka, - sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Grzyby umyć, zalać wodą i odłożyć na całą noc. Następnego dnia ugotować, odcedzić (wywar można wykorzystać do sporządzenia zupy). 2. Bułkę namoczyć w śmietanie. Cebulę bardzo drobno posiekać, zeszklić na łyżeczce masła. Przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z grzybami i odciśniętą bułką. Dodać posiekane jajka na twardo, orzechy i żółtka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, masę dokładnie wymieszać. 3. Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie połączyć z masą grzybową. Posypać 1-2 łyżkami tartej bułki, całość szybko wyrobić. 4. Z masy formować małe kotleciki, panierować je w pozostałej tartej bułce. Smażyć na stopionym maśle lub na oleju. Można podawać na przekąskę lub z ziemniakami i surówką, jako danie główne.
Czas przygotowania: 50 minut (bez oczekiwania) 1 porcja: 380 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".