Kotlety grzybowe
Aromatyczne kotleciki z grzybów.
- 10 dag suszonych grzybów,
- 3-4 kromki pszennej bułki,
- 2-3 łyżki śmietany kremówki,
- 1 duża cebula,
- 2 jajka na twardo,
- 3-4 łyżki masła, - szklanka posiekanych,
orzechów włoskich,
- szklanka tartej bułki,
- 2 jajka,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Grzyby umyć, zalać wodą i odłożyć na całą noc. Następnego dnia ugotować, odcedzić (wywar można wykorzystać do sporządzenia zupy).
2. Bułkę namoczyć w śmietanie. Cebulę bardzo drobno posiekać, zeszklić na łyżeczce masła. Przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z grzybami i odciśniętą bułką. Dodać posiekane jajka na twardo, orzechy i żółtka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, masę dokładnie wymieszać.
3. Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie połączyć z masą grzybową. Posypać 1-2 łyżkami tartej bułki, całość szybko wyrobić.
4. Z masy formować małe kotleciki, panierować je w pozostałej tartej bułce. Smażyć na stopionym maśle lub na oleju. Można podawać na przekąskę lub z ziemniakami i surówką, jako danie główne.
Czas przygotowania: 50 minut (bez oczekiwania)
1 porcja: 380 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".