Kotlety jaglane z mięsem
Kasza nada tym kotletom niezwykły smak.
Składniki:
- 10 dag kaszy jaglanej
- 20 dag mielonego mięsa
- 2 cebule
- łyżka masła
- po pół pora i marchewki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka mąki ziemniaczanej
- jajko
- łyżka posiekanej natki
- ostra papryka
- gałka muszkatołowa
- kurkuma
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie:
Kaszę opłucz, gotuj 15 minut w osolonej wodzie. Ostudź. Cebulę posiekaj, zeszklij na sklarowanym maśle. Dodaj pokrojony w kostkę por, startą marchewkę i posiekany czosnek, podsmaż. Ostudź. Dodaj mielone mięso i kaszę, wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj jajko, natkę i przyprawy, wyrób. Uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej, usmaż na oleju. Podaj z sosem pomidorowym.