Reklama

Reklama

Kotlety jajeczne

Idealne na obiad zamiast mięsa!

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 10 ugotowanych na twardo dużych jajek
  • 2 jajka surowe
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

1. Jajka obierz ze skorupek, a następnie rozgnieć widelcem lub rozdrobnij w malakserze.Dodaj surowe jajka, trochę soli i pieprzu do smaku. Wsyp 2 łyżki bułki tartej, a także posiekaną natkę pietruszki lub koperku oraz drobno pocięty szczypiorek. Powstałą masę dokładnie wymieszaj. 

2. Wilgotnymi rękoma formuj kotlety. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj łyżkę bułki tartej. Dzięki temu kotlety nie rozpadną się podczas smażenia. Następnie obtocz je w bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor.  

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje