Kotlety jajeczne
Idealne na obiad zamiast mięsa!

Składniki
- 10 ugotowanych na twardo dużych jajek
- 2 jajka surowe
- sól i pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- bułka tarta do panierowania
- olej lub masło klarowane do smażenia
4 osób
Sposób przygotowania
1. Jajka obierz ze skorupek, a następnie rozgnieć widelcem lub rozdrobnij w malakserze.Dodaj surowe jajka, trochę soli i pieprzu do smaku. Wsyp 2 łyżki bułki tartej, a także posiekaną natkę pietruszki lub koperku oraz drobno pocięty szczypiorek. Powstałą masę dokładnie wymieszaj. 2. Wilgotnymi rękoma formuj kotlety. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj łyżkę bułki tartej. Dzięki temu kotlety nie rozpadną się podczas smażenia. Następnie obtocz je w bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor.