Kotlety mielone w lżejszej wersji
Zdrowsze od tych tradycyjnych, bo z kaszą i warzywami, ale bez panierki, w którą wsiąka tłuszcz przy smażeniu.
Brokułowe mielone z pomidorami
Sposób przygotowania:
1. Tost namocz. Brokuł ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, rozgnieć. Cebulę, czosnek i pomidory posiekaj.
2. Rozdrobnione warzywa połącz z mięsem, kaszą, jajkiem i odciśniętym tostem. Przypraw solą i pieprzem.
3. Uformuj kotlety. Posmaruj je olejem. Piecz 25 minut w 190 st.
Dobra rada kucharza
Jeśli używasz pomidorów suszonych bez zalewy, dobrze jest przed użyciem moczyć je przez 20-30 minut w letniej wodzie, w winie lub lekkim bulionie warzywnym.
Tymiankowe mielone z cebulką
Sposób przygotowania:
1. Tost namocz w zimnej wodzie. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Mięso połącz z kaszą. Wbij jajko. Dołóż odciśnięty tost, cebulę i czosnek. Dopraw solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem.
2. Z mięsnej masy uformuj kotlety, spłaszcz je i posmaruj olejem. Ułóż na blasze. Piecz 10 minut w 170 st., przewróć i piecz 15 minut.
3. W tym czasie obierz czerwone cebule i pokrój je w plasterki. Podsmaż na rozgrzanym oleju.
4. Dodaj posiekany świeży tymianek. Cebulkę rozłóż na kotletach pod koniec pieczenia.
Mielone duszone w ostrym sosie
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, połącz z mięsem i jajkiem. Przypraw solą, pieprzem, imbirem i papryką. Wyrób.
2. Uformuj kotlety. Posmaruj je olejem i zrumień na patelni grillowej.
3. Potem podlej bulionem. Duś 10 minut. Dodaj mleko i sok z limonki. Przypraw na pikantnie. Duś 10 minut. Posyp, np. kolendrą.