Reklama

Kotlety mielone w lżejszej wersji

Zdrowsze od tych tradycyjnych, bo z kaszą i warzywami, ale bez panierki, w którą wsiąka tłuszcz przy smażeniu.

Brokułowe mielone z pomidorami

Czas przyrządzenia: ok. 45 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 40 dag mielonego drobiu
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 1 brokuł
  • 1 tost
  • 2 suszone pomidory
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Tost namocz. Brokuł ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, rozgnieć. Cebulę, czosnek i pomidory posiekaj.

2. Rozdrobnione warzywa połącz z mięsem, kaszą, jajkiem i odciśniętym tostem. Przypraw solą i pieprzem.

3. Uformuj kotlety. Posmaruj je olejem. Piecz 25 minut w 190 st.

Dobra rada kucharza

Jeśli używasz pomidorów suszonych bez zalewy, dobrze jest przed użyciem moczyć je przez 20-30 minut w letniej wodzie, w winie lub lekkim bulionie warzywnym.

Tymiankowe mielone z cebulką

Czas przyrządzenia: ok. 45 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 40 dag mielonego drobiu
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko

Składniki - dodatki i przyprawy:

  • 2 czerwone cebule
  • 1 tost
  • sól, pieprz
  • suszony i świeży tymianek
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Tost namocz w zimnej wodzie. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Mięso połącz z kaszą. Wbij jajko. Dołóż odciśnięty tost, cebulę i czosnek. Dopraw solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem.

Reklama

2. Z mięsnej masy uformuj kotlety, spłaszcz je i posmaruj olejem. Ułóż na blasze. Piecz 10 minut w 170 st., przewróć i piecz 15 minut.

3. W tym czasie obierz czerwone cebule i pokrój je w plasterki. Podsmaż na rozgrzanym oleju.

4. Dodaj posiekany świeży tymianek. Cebulkę rozłóż na kotletach pod koniec pieczenia.

Mielone duszone w ostrym sosie

Czas przyrządzenia: ok. 35 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 60 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 szkl. bulionu
  • mielony imbir i ostra papryka
  • sok z 1 limonki
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, połącz z mięsem i jajkiem. Przypraw solą, pieprzem, imbirem i papryką. Wyrób.

2. Uformuj kotlety. Posmaruj je olejem i zrumień na patelni grillowej. 

3. Potem podlej bulionem. Duś 10 minut. Dodaj mleko i sok z limonki. Przypraw na pikantnie. Duś 10 minut. Posyp, np. kolendrą.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: Mielone kotlety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy