Kotlety mielone w lżejszej wersji

Zdrowsze od tych tradycyjnych, bo z kaszą i warzywami, ale bez panierki, w którą wsiąka tłuszcz przy smażeniu.

Brokułowe mielone z pomidorami
Brokułowe mielone z pomidorami123RF/PICSEL

Brokułowe mielone z pomidorami

Sposób przygotowania:

1. Tost namocz. Brokuł ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, rozgnieć. Cebulę, czosnek i pomidory posiekaj.

2. Rozdrobnione warzywa połącz z mięsem, kaszą, jajkiem i odciśniętym tostem. Przypraw solą i pieprzem.

3. Uformuj kotlety. Posmaruj je olejem. Piecz 25 minut w 190 st.

Dobra rada kucharza

Jeśli używasz pomidorów suszonych bez zalewy, dobrze jest przed użyciem moczyć je przez 20-30 minut w letniej wodzie, w winie lub lekkim bulionie warzywnym.

Tymiankowe mielone z cebulką

Tymiankowe mielone z cebulką
Tymiankowe mielone z cebulką123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Tost namocz w zimnej wodzie. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Mięso połącz z kaszą. Wbij jajko. Dołóż odciśnięty tost, cebulę i czosnek. Dopraw solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem.

2. Z mięsnej masy uformuj kotlety, spłaszcz je i posmaruj olejem. Ułóż na blasze. Piecz 10 minut w 170 st., przewróć i piecz 15 minut.

3. W tym czasie obierz czerwone cebule i pokrój je w plasterki. Podsmaż na rozgrzanym oleju.

4. Dodaj posiekany świeży tymianek. Cebulkę rozłóż na kotletach pod koniec pieczenia.

Mielone duszone w ostrym sosie

Mielone duszone w ostrym sosie
Mielone duszone w ostrym sosie123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, połącz z mięsem i jajkiem. Przypraw solą, pieprzem, imbirem i papryką. Wyrób.

2. Uformuj kotlety. Posmaruj je olejem i zrumień na patelni grillowej. 

3. Potem podlej bulionem. Duś 10 minut. Dodaj mleko i sok z limonki. Przypraw na pikantnie. Duś 10 minut. Posyp, np. kolendrą.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas