Kotlety piątkowe

Przypadną do gustu zwłaszcza wszystkim miłośnikom pierogów ruskich, którzy od razu wyczują w nich lubiany przez siebie smak, a zaserwowane w piątek zastąpią kotlety mięsne.

Trudno poprzestać na jednym!
Trudno poprzestać na jednym!123RF/PICSEL

1. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki tłuczemy, studzimy, ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę.

2. Cebulę kroimy bardzo drobno i szklimy na oleju.

3. Biały ser rozgniatamy widelcem, łączymy z podsmażoną cebulą, jajkiem, łyżką mąki i wystudzonymi ziemniakami. Doprawiamy masę solą i pieprzem, starannie mieszamy.

4. Z masy formujemy płaskie kotleciki i smażymy je na rumiano z obu stron. Pozbywamy się nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Przed podaniem dekorujemy kotlety dowolną zieleniną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas