Kotlety rybne z pietruszką
Kotlety rybne to pomysł jak łatwo zastąpić mięso wołowe, drobiowe, czy wieprzowe. Skoro ryby są zdrowe, jedzmy je częściej. Kotlety mielone z ryby świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków i rozmaitych surówek.
Rybę na kotlety rybne odmrażamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Następnie odmrożoną rybę, jajka surowe i ugotowane na twardo miksujemy z solą, pieprzem i bułką tartą.
Pietruszkę myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, siekamy i dodajemy do masy, a następnie mieszamy drewnianą łyżką.
Z masy formujemy kotleciki - aby masa nie kleiła się do rąk, warto zwilżać je co jakiś czas w zimnej wodzie. Obtaczamy uformowane kotlety rybne w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Kotlety rybne Podajemy z ziemniakami i surówką.
Jeżeli lubisz kotlety spróbuj innych przepisów: kotlety z kaszą jaglaną i pastą sezamową, kotlety parówkowe oraz kotlety z łopatki z papryką.
***
Zobacz również: