Kotlety siekane
Kotlety z mięsa siekanego są smaczniejsze niż mielone, pięknie się prezentują na stole i zawierają mnóstwo wartościowych dodatków. Dodatkowo, bardzo łatwo je przygotować.

Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 100 g sera żółtego
- 2 całe jajka
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 5-6 pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- olej do smażenia
- oregano, majeranek, papryka słodka lub ostra
- sól, pieprz
1. Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na małe kawałeczki. Podobnie postępujemy z pieczarkami, cebulą i papryką. Czosnek przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy. Przekładamy wszystko do miski. Wbijamy jajka, dodajemy ser starty na dużych oczkach tarki, posiekaną natkę, skrobię i dwie łyżki oleju. Doprawiamy. Mieszamy dokładnie.2. Wstawiamy całość do lodówki, chłodzimy ok. 30-40 minut.3. Z masy formujemy kotleciki-placuszki i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.