Reklama

Reklama

Kotlety siekane

Kotlety z mięsa siekanego są smaczniejsze niż mielone, pięknie się prezentują na stole i zawierają mnóstwo wartościowych dodatków. Dodatkowo, bardzo łatwo je przygotować.

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 100 g sera żółtego
  • 2 całe jajka
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 5-6 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • oregano, majeranek, papryka słodka lub ostra
  • sól, pieprz

1. Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na małe kawałeczki. Podobnie postępujemy z pieczarkami, cebulą i papryką. Czosnek przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy. Przekładamy wszystko do miski. Wbijamy jajka, dodajemy ser starty na dużych oczkach tarki, posiekaną natkę, skrobię i dwie łyżki oleju. Doprawiamy. Mieszamy dokładnie.

2. Wstawiamy całość do lodówki, chłodzimy ok. 30-40 minut.

3. Z masy formujemy kotleciki-placuszki i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje