Kotlety w miodzie
Doskonałe połączenie miodu i mięsa.

Składniki
na 5 porcji
- 5 kotletów schabowych
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- duże winne jabłko
- gruszka
- kilka wisienek z kompotu
- 1-2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- sól
- biały drobno mielony pieprz
- Ponadto: folia spożywcza
1. Mięso opłucz, dokładnie osusz czystą ściereczką. Każdy kawałek mięsa rozbij niezbyt mocno tłuczkiem. By nie pryskało podczas rozbijania, możesz przykryć je folią spożywczą. Rozbite kotlety skrop połową soku z cytryny. Następnie mięso oprósz solą. Ułóż kotlety jeden na drugim, przykryj i odłóż do lodówki na 15-30 minut.
2. W tym czasie jabłko umyj i bez obierania pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim jabłka. Dorzuć na patelnię gruszkę pokrojoną na mniejsze cząstki oraz wisienki osączone z kompotu. Smaż razem tylko chwilę, aby owoce nie rozpadły się. Zgaś ogień, posyp owoce cukrem i pozostaw jeszcze na patelni, aby nie ostygły.
3. Na drugiej patelni rozgrzej olej. Smaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Miód wymieszaj z pozostałym sokiem z cytryny i białym pieprzem. Tą mieszanką posmaruj kotlety pod koniec smażenia. Na małym ogniu duś je jeszcze kilka minut pod przykryciem.
4. Kotlety podawaj na gorąco z duszonymi owocami, ryżem ugotowanym na sypko lub makaronem.
Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 450 kilokalorii