Kotlety w miodzie
Doskonałe połączenie miodu i mięsa.
1. Mięso opłucz, dokładnie osusz czystą ściereczką. Każdy kawałek mięsa rozbij niezbyt mocno tłuczkiem. By nie pryskało podczas rozbijania, możesz przykryć je folią spożywczą. Rozbite kotlety skrop połową soku z cytryny. Następnie mięso oprósz solą. Ułóż kotlety jeden na drugim, przykryj i odłóż do lodówki na 15-30 minut.
2. W tym czasie jabłko umyj i bez obierania pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim jabłka. Dorzuć na patelnię gruszkę pokrojoną na mniejsze cząstki oraz wisienki osączone z kompotu. Smaż razem tylko chwilę, aby owoce nie rozpadły się. Zgaś ogień, posyp owoce cukrem i pozostaw jeszcze na patelni, aby nie ostygły.
3. Na drugiej patelni rozgrzej olej. Smaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Miód wymieszaj z pozostałym sokiem z cytryny i białym pieprzem. Tą mieszanką posmaruj kotlety pod koniec smażenia. Na małym ogniu duś je jeszcze kilka minut pod przykryciem.
4. Kotlety podawaj na gorąco z duszonymi owocami, ryżem ugotowanym na sypko lub makaronem.
Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 450 kilokalorii