Reklama

Reklama

Kotlety z boczkiem i serem

Tradycyjny kotlet schabowy z apetycznymi dodatkami, w sam raz na uroczysty niedzielny obiad. Trudno go będzie nazwać dietetycznym, ale ten smak wart jest kulinarnego grzechu.

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • 4 plastry żółtego sera
  • 4 plastry chudego boczku
  • 1 jajko (do panierowania)
  • bułka tarta, mąka (do panierowania)
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano
  • dowolna zielenina

1. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem z obu stron, posypujemy solą i pieprzem. Zostawiamy na ok. 10 min.

2. W miseczce rozkłócamy jajko. Rozbite kotlety zanurzamy w jajku, panierujemy w mące i bułce tartej. 

3. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety na złoto z obu stron.

4. Usmażone kotlety posypujemy bazylią i oregano, układamy na nich plastry boczku, a na wierzchu plastry sera. Zapiekamy przez 15 min. w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 160 stopni. Gotowe posypujemy zieleniną. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. 

RADY:

Możemy wykorzystać pierś z kurczaka zamiast schabu

Aby urozmaicić smak kotletów, przed zapiekaniem na warstwie sera możemy ułożyć plastry pomidora lub przekrojone na pół pomidorki koktajlowe

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje