Kotlety z boczkiem i serem
Tradycyjny kotlet schabowy z apetycznymi dodatkami, w sam raz na uroczysty niedzielny obiad. Trudno go będzie nazwać dietetycznym, ale ten smak wart jest kulinarnego grzechu.

Składniki
- 4 plastry schabu
- 4 plastry żółtego sera
- 4 plastry chudego boczku
- 1 jajko (do panierowania)
- bułka tarta, mąka (do panierowania)
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz
- bazylia, oregano
- dowolna zielenina
1. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem z obu stron, posypujemy solą i pieprzem. Zostawiamy na ok. 10 min.2. W miseczce rozkłócamy jajko. Rozbite kotlety zanurzamy w jajku, panierujemy w mące i bułce tartej. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety na złoto z obu stron.4. Usmażone kotlety posypujemy bazylią i oregano, układamy na nich plastry boczku, a na wierzchu plastry sera. Zapiekamy przez 15 min. w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 160 stopni. Gotowe posypujemy zieleniną. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. RADY:Możemy wykorzystać pierś z kurczaka zamiast schabuAby urozmaicić smak kotletów, przed zapiekaniem na warstwie sera możemy ułożyć plastry pomidora lub przekrojone na pół pomidorki koktajlowe