Kotlety z boczkiem i serem
Tradycyjny kotlet schabowy z apetycznymi dodatkami, w sam raz na uroczysty niedzielny obiad. Trudno go będzie nazwać dietetycznym, ale ten smak wart jest kulinarnego grzechu.
1. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem z obu stron, posypujemy solą i pieprzem. Zostawiamy na ok. 10 min.
2. W miseczce rozkłócamy jajko. Rozbite kotlety zanurzamy w jajku, panierujemy w mące i bułce tartej.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety na złoto z obu stron.
4. Usmażone kotlety posypujemy bazylią i oregano, układamy na nich plastry boczku, a na wierzchu plastry sera. Zapiekamy przez 15 min. w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 160 stopni. Gotowe posypujemy zieleniną. Serwujemy z ulubionymi dodatkami.
RADY:
Możemy wykorzystać pierś z kurczaka zamiast schabu
Aby urozmaicić smak kotletów, przed zapiekaniem na warstwie sera możemy ułożyć plastry pomidora lub przekrojone na pół pomidorki koktajlowe