Kotlety z kaszy jęczmiennej

Dzisiaj w przepisie bezmięsne kotleciki z kaszy jęczmiennej. Smakują wspaniale!

Są pyszne!
Są pyszne! 123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Kaszę wsyp do garnka, zalej 3 szklankami zimnej wody i zagotuj. Gdy zawrze, gotuj jeszcze około 40 minut pod przykryciem. Soję opłucz i namocz w wodzie przez noc. Potem ugotuj i zmiel w maszynce. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i wraz z kaszą przepuść przez maszynkę do mięsa. Następnie dokładnie wymieszaj z soją. Do masy wbij jajko, przypraw solą i pieprzem. Wyrób gładką masę i uformuj małe kotleciki. Panieruj w bułce tartej i smaż z obu stron na złoty kolor.

Przygotuj sałatkę: do miski wrzuć umyty i osuszony szpinak. Dodaj plasterki cebuli i kawałki papryki. W tym czasie zrób sos: do szklanki wlej 1,5 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę soku z cytryny i wyciśnięty ząbek czosnku. Całość wymieszaj i wylej na sałatkę. 

Genialny sposób na mięso mielone - kotlety z pokrzywąInteria Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas