Reklama

Reklama

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Dzisiaj w przepisie bezmięsne kotleciki z kaszy jęczmiennej. Smakują wspaniale!

Składniki

  • szklanka kaszy jęczmiennej,
  • jajko,
  • 20 dag soi,
  • cebula,
  • majeranek,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Składniki na sałatkę

  • 0,5 opakowania świeżego szpinaku,
  • pokrojona w kostkę czerwona papryka,
  • cebula czerwona,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • oregano.

Przygotowanie:

Reklama

Kaszę wsyp do garnka, zalej 3 szklankami zimnej wody i zagotuj. Gdy zawrze, gotuj jeszcze około 40 minut pod przykryciem. Soję opłucz i namocz w wodzie przez noc. Potem ugotuj i zmiel w maszynce. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i wraz z kaszą przepuść przez maszynkę do mięsa. Następnie dokładnie wymieszaj z soją. Do masy wbij jajko, przypraw solą i pieprzem. Wyrób gładką masę i uformuj małe kotleciki. Panieruj w bułce tartej i smaż z obu stron na złoty kolor.

Przygotuj sałatkę: do miski wrzuć umyty i osuszony szpinak. Dodaj plasterki cebuli i kawałki papryki. W tym czasie zrób sos: do szklanki wlej 1,5 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę soku z cytryny i wyciśnięty ząbek czosnku. Całość wymieszaj i wylej na sałatkę. 


Dowiedz się więcej na temat: kotlety z kaszy jęczmiennej

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje