Kotlety z pomidorami i mozzarellą
Składniki na cztery porcje: • 4 kotlety schabowe z kostką, • 10 dag mozzarelli (w plasterkach), • 4 pomidory, • pęczek bazylii, • średniej wielkości cebula, • spory ząbek czosnku, • dwie łyżki oleju albo oliwy, • sól, • świeżo mielony czarny pieprz, • tłuszcz do posmarowania formy
1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
2. Pomidory umyj, jeden pokrój w plasterki, resztę w kostkę.
3. Rozgrzej łyżkę oleju. Włóż kotlety, smaż je po 4 minuty z każdej strony. Mięso oprósz solą i pieprzem.
4. Przełóż do natłuszczonej formy. Przykryj listkami bazylii, plasterkami pomidorów oraz mozzarelli. Zapiekaj 10 minut w temp. 200 st.
5. Rozgrzej resztę oleju. Zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pozostałe pomidory. Duś kilka minut. Przypraw. Podawaj do mięsa.