Krajanka czekoladowa z migdałami

Wdzięczne pole do cukierniczych eksperymentów. Do kremu możesz dodać też rodzynki, drobno pokrojone suszone śliwki lub wafelki z waniliowym nadzieniem.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Obie czekolady drobno posiekaj. Śmietanę mocno podgrzej, rozpuść w niej czekoladę. Przestudź, a następnie wstaw do lodówki na 4 godziny. Mąkę wymieszaj w misce ze szczyptą soli oraz 7 dag cukru. Dodaj jajko i 7 dag miękkiego masła. Podgrzej 150 ml mleka. Rozpuść w nim drożdże. Wlej do miski. Zagnieć ciasto. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.

2. Blachę (32 na 39 cm) posmaruj tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Wylep nim spód blachy i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut. W tym czasie pozostałe 15 dag masła stop z miodem i 10 dagcukru. Dodaj płatki: migdałowe, orzechowe i owsiane. Dolej 50 ml mleka, dobrze wymieszaj, przestudź. Potem rozsmaruj na wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 15-20 minut.

3. Placek wystudź, rozetnij na 2 blaty. Czekoladową śmietanę ubij na sztywno. Blaty przełóż kremem. Schładzaj, godzinę. Gotowe ciasto pokrój na paski o wymiarach 3 na 13 cm.

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas