Krajanka czekoladowa z migdałami
Wdzięczne pole do cukierniczych eksperymentów. Do kremu możesz dodać też rodzynki, drobno pokrojone suszone śliwki lub wafelki z waniliowym nadzieniem.

Składniki
- 20 dag gorzkiej czekolady
- 15 dag mlecznej czekolady
- 75 dag śmietany kremówki
- 38 dag mąki pszennej
- 17 dag cukru szczypta soli
- 1 jajko
- 22 dag masła
- 200 ml mleka
- 1 kostka (5 dag) drożdży
- 5 łyżek miodu
- 10 dag płatków migdałowych
- 5 dag orzechów laskowych pokrojonychna cienkie płatki
- 8 dag płatków owsianych
- tłuszcz i mąka do przygotowania blachy
Sposób przygotowania
1. Obie czekolady drobno posiekaj. Śmietanę mocno podgrzej, rozpuść w niej czekoladę. Przestudź, a następnie wstaw do lodówki na 4 godziny. Mąkę wymieszaj w misce ze szczyptą soli oraz 7 dag cukru. Dodaj jajko i 7 dag miękkiego masła. Podgrzej 150 ml mleka. Rozpuść w nim drożdże. Wlej do miski. Zagnieć ciasto. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.2. Blachę (32 na 39 cm) posmaruj tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Wylep nim spód blachy i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut. W tym czasie pozostałe 15 dag masła stop z miodem i 10 dagcukru. Dodaj płatki: migdałowe, orzechowe i owsiane. Dolej 50 ml mleka, dobrze wymieszaj, przestudź. Potem rozsmaruj na wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 15-20 minut.3. Placek wystudź, rozetnij na 2 blaty. Czekoladową śmietanę ubij na sztywno. Blaty przełóż kremem. Schładzaj, godzinę. Gotowe ciasto pokrój na paski o wymiarach 3 na 13 cm.